ČLANOVI MIROVINSKIH FONDOVA STANJE SVOG MIROVINSKOG RAČUNA U EURIMA SAZNAT ĆE PUTEM SUSTAVA E-GRAĐANI

U hrvatskim obveznim mirovinskim fondovima, prema podacima Hanfe, nalazi se nešto više od 2,1 milijun članova

U hrvatskim obveznim mirovinskim fondovima, prema podacima Hanfe, nalazi se nešto više od 2,1 milijun članova, a tome treba pribrojati još i gotovo 411 tisuća članova otvorenih i zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova. Svi oni uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj mogu dočekati mirno s obzirom na to da će valutna konverzija u mirovinskim fondovima biti provedena automatski, preračunavanjem prema službeno utvrđenom tečaju konverzije. Sami članovi nemaju obavezu dostavljati bilo kakvu dodatnu dokumentaciju, što će cijeli proces učiniti brzim i jednostavnim za sve članove mirovinskih fondova.

Sam proces konverzije iz kuna u eure neće utjecati na novčanu vrijednost koja je ušteđena na osobnom računu u obveznom ili dobrovoljnom mirovinskom fondu zato što se osobni računi vode u obračunskim jedinicama. Iznos novca koji se nalazi na osobnom računu ovisi o vrijednosti obračunske jedinice, neovisno o tome je li ona izražena u kunama ili u eurima. Važno je napomenuti da konverzija za članove neće uzrokovati ni dodatne troškove koji bi na bilo koji način mogli umanjiti vrijednost ušteđenog novca na osobnom mirovinskom računu.

S obzirom na zakonom propisanu obavezu dvojnog iskazivanja vrijednosti na području Republike Hrvatske koja će trajati do kraja 2023. godine, to će se odnositi i na bitne informacije u potvrdama i izvještajima mirovinskih fondova te će vrijednosti u tom prijelaznom razdoblju biti prikazivane u objema valutama.

O postupku i načinu konverzije valuta članovi mirovinskih fondova prvotno će biti informirani putem objave u javnim glasilima, ali i objavom na internetskim stranicama mirovinskih društava, i to najkasnije tri mjeseca prije uvođenja eura. Druga, individualna obavijest članovima obveznog mirovinskog fonda bit će poslana od strane Središnjeg registra osiguranika (REGOS) putem sustava e-Građani, a ta će obavijest stići najkasnije u roku 30 dana od uvođenja eura, što znači najkasnije do kraja siječnja sljedeće godine. Individualnu obavijest član obveznog mirovinskog fonda moći će zatražiti i od mirovinskog društva koje upravlja fondom u kojem je član.

Kada je riječ o mirovinama iz drugog mirovinskog stupa koje umirovljenici već primaju, oni će od rujna na svojim mirovinama vidjeti iznose iskazane u kunama, ali i preračunate u eure, a zbog toga ne moraju s mirovinskim osiguravajućim društvom sklapati nove ugovore.

Kad je riječ o mirovinama iz trećeg, dobrovoljnog mirovinskog stupa, većina ugovora već je sklopljena u eurima pa se kod njih ništa neće mijenjati, a kada se steknu uvjeti za ostvarivanje prava na mirovinu, dvojno će se prikazivati i svi iznosi u informativnom izračunu mirovine koji mirovinsko društvo dostavlja članu dobrovoljnog mirovinskog fonda.

Prilikom stjecanja uvjeta za odlazak u mirovinu u informativnom izračunu mirovine koji se dostavlja osiguraniku REGOS će dvojno iskazivati ukupan iznos za sve moguće modele isplate mirovine, a kako bi budući umirovljenik mogao lakše odlučiti koji je model za njega najisplativiji.

U slučaju dodatnih pitanja u vezi s konverzijom i vrijednosti udjela mirovinskih fondova članovi se mogu obratiti mirovinskom društvu koje upravlja njihovim fondom, a u slučaju neriješenih prijepora regulatoru koji nadzire rad obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova, a to je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa), na e-mail adresu potrosaci@hanfa.hr.