„DOBILA SAM POZIV NA SEMINAR VEZAN UZ TRGOVANJE NA BURZI, A SLJEDEĆI DAN SU ME ZVALI S MARŠALOVIH OTOKA I OBEĆALI SIGURNU I LAKU ZARADU“

Pročitajte o iskustvu korisnika, koji je povjerovao u mogućnost bogaćenja u kratkom roku trgovanjem putem različitih trgovinskih platformi

Slučaj:
Na mail sam dobila poziv za seminar u Zagrebu vezan uz trgovanje na burzi. Kako sam već razmišljala o ulaganju svoje ušteđevine, a nemam znanja o trgovanju dionica, niti poznajem nekoga tko bi mi mogao savjetovati u što da uložim, otišla sam na taj seminar kako bi nešto naučila. Prodajni agent pričao je o poslovanju svog društva koje ima urede u Velikoj Britaniji i objašnjavao je kako pristupiti tzv. „Forex tržištima“. 
Objasnio je da je riječ o vrlo jednostavnom trgovanju, a nakon što uložim novac, dobivam programe koji me obavještavaju o prilikama za kupoprodaju određenih valuta na tržištu. Osim toga, uputili su nas na brokerska društva koja nude takvo trgovanje, a i pojasnili nam kako mnogi poduzetnici i sportaši, kao što su Emil Tedeschi i Luka Modrić, također trguju na taj način i da su tako zaradili veliko bogatstvo. 
Iako mi je to sve zvučalo primamljivo, bilo me strah samo tako uložiti novac pa sam samo otišla doma. Sljedeći dan zvali su me iz jednog od brokerskih društava s broja koji je počinjao pozivnim brojem +692 (Maršalovi otoci) kako bi mi objasnili da ne trebam znati ništa o dionicama ni trgovanju jer će mi oni dodijeliti mentora koji će mi davati upute. I dalje me bilo strah uložiti ušteđevinu, no budući da mi je moj broker rekao kako je riječ o sigurnoj i lakoj zaradi, odlučila sam uložiti 5.000 kuna putem trgovinske platforme njegovog društva. Nakon toga, objasnio mi je da bih trebala uložiti više pa sam sljedeći put uložila 15.000 kuna pa onda 30.000, cijelo vrijeme vjerujući da pričam s osobom koja zna što radi i koja moj novac ulaže u dionice. Ukupno sam uložila 370.000 kuna. 
Nekoliko puta sam probala nazvati broj s kojeg me moj broker zvao da provjerim kakva je situacija s mojim ulaganjem, no nikad mi se nije javljao, a i nekoliko puta investicijsko društvo mi je promijenilo mentora. To mi je sve postalo sumnjivo pa sam tražila da mi isplate moj novac. Tada su mi veoma bezobrazno objasnili da moram uplatiti dodatna sredstva za potrebe plaćanja poreza prije nego što oni meni isplate moja sredstva natrag. 
Što da radim? Trebam li uplatiti dodatan novac i hoću li dobiti natrag sve što sam uložila?

Odgovor:
Samo određena brokerska društva smiju pružati svoje brokerske usluge na području RH. To su brokerska društva kojima je sama Hanfa dala odobrenje za rad, brokerska društva iz drugih zemalja EU-a koja su dobila odobrenje za rad od svojeg nacionalnog regulatora, a koja su izrazila namjeru pružati usluge na području RH te brokerska društva iz trećih zemalja (bilo koja zemlja koja nije dio EU-a), a koja na području RH osnuju podružnicu. Ovakvih društava u pravilu ili uopće nema ili ima iznimno malo. O svim tim društvima Hanfa vodi evidencije i njihova se imena mogu naći u Hanfinom registru. Dodatno, egzotični otoci kao što su Sveti Vincent i Grenadini, Vanuatu, Maršalovi Otoci i slično, poznati su po slabijoj regulaciji te se brokerska društva tamo znaju povezivati s nekim oblicima prevare.
Treba imati na umu i da većina online trgovinskih platformi brokerskih društava nisu nikakve „burze“ odnosno tu se ne radi o trgovanju dionicama kao na npr. Zagrebačkoj burzi koje predstavljaju uređena mjesta trgovanja. Tu se zapravo radi o tzv. OTC (over-the-counter), trgovanju izvan uređenih mjesta trgovanja. Takva vrsta trgovanja sama po sebi nije zabranjena, ali je kompleksna za shvatiti, karakterizira je niži stupanj transparentnosti i zaštite malih ulagatelja, kao što ste vi. Usto, niste trgovali dionicama, već tzv. CFD-ovima (ugovori za razlike), koji su veoma kompleksni financijski instrumenti.
Konstantno zvanje i nagovaranje na ulaganje nezakonit je postupak te je bilo važno da se prije odluke o ulaganjima dobro upoznate s preuzetim rizicima i karakteristikama financijskim instrumentima kojima ste planirali trgovati. 
Nikako ne uplaćujte dodatni novac već ustrajte u isplati svojeg novca.
Prijavite slučaj policiji.
Ako se radi o društvu koje nema odobrenje za rad kao broker i koje nije iz RH, ako je s egzotičnog otočja ili posebno ako uopće ne znate koji je naziv ili sjedište društva, najvjerojatnije se radi o prevari i teško ćete dobiti svoj novac natrag.
Zato je posebno važno prije ikakvog stupanja u poslovni odnos s nekim društvom online ili prije uplate novčanih sredstava provjeriti s kime zapravo poslujete.