INVESTICIJSKE PRIJEVARE U PORASTU U HRVATSKOJ - ZAŠTITITE SEBE I SVOJ NOVAC

Građani su sve više izloženi oglasima na internetu i telefonskim pozivima kojima im se nudi laka i brza zarada. Evo što morate znati!

Zasigurno ste dosad surfajući internetom vidjeli brojne oglase koji nude veliku zaradu „preko noći“ i koji vas pozivaju da i sami to isto pokušate ostvariti. Pored toga, mnogi su od nas dosad primili čak i nekoliko poziva s nepoznatih brojeva u kojima nam osobe koje ne poznajemo i s kojima nikad nismo bili u kontaktu nude usluge trgovanja financijskim instrumentima, a sve s ciljem brze zarade.

Iako pomno dizajnirane da zvuče primamljivo, takve su ponude uvijek prijevara. Naime, velikim brojem takvih online trgovinskih platformi koje stoje iza spomenutih oglasa i telefonskih poziva upravljaju društva koja za to nemaju ovlaštenje i koja ne smiju hrvatskim građanima nuditi svoje investicijske usluge. Kao primjere takvih društava možemo navesti platformu GlobalCG, društvo Ford Beckett ili platformu soltechx.com, za koje je Hanfa izdala upozorenje građanima.

Tehnika koju navedena i njima slična društva koriste najčešće su telefonski pozivi upućeni građanima, gdje osoba s druge strane nudi trgovanje dionicama na jednostavan način uz sigurnu zaradu. I dok sama praksa nazivanja građana nije zakonom zabranjena u Hrvatskoj, zasigurno otvara nekoliko važnih pitanja povezanih sa zaštitom osobnih podataka, odnosno postavlja se pitanje na koji su način društva u pitanju došla do telefonskih brojeva građana.

U ovakvim slučajevima, ako nastavite razgovor, „agent“ s druge strane (koji će vam se najčešće predstaviti nekim popularnim i raširenim imenom i prezimenom u Hrvatskoj, primjerice Ivan Bošnjak, što se u praksi teško može provjeriti jer ih ima mnogo) pokušat će vas uvjeriti kako ima „jedinstvenu priliku za ulaganje“ koju trebate „iskoristiti odmah“ jer traje još samo „par sati“ ili „par dana“.

Zatim će vas pokušati nagovoriti na uplatu određenog novčanog iznosa na njihove račune kako biste započeli „trgovanje“ i sami se uvjerili „kako je jednostavno zaraditi“. Pritom će vas uvjeravati kako ćete trgovati na „burzi“, za što imaju sve potrebne licence HANFA-e ili nekog drugog regulatora. Često vam obećavaju usluge „mentora“ koji će vam pomagati kod trgovanja i naučiti vas sve što trebate znati. Ako odbijete, lako je moguće da ćete primiti još telefonskih poziva od iste osobe, čak i nekoliko poziva dnevno, odnosno neće prihvatiti vaš „ne“ kao odgovor.

Za građane koji stupe u poslovni odnos s ovakvim društvima i zapravo postanu njihovom žrtvom, daljnji proces prijevare najčešće izgleda tako da im se isprva lažno predstavlja rast investicije na temelju čega se traže dodatni ulozi, a komunikacija se dalje odvija putem aplikacija WhatsApp, Viber ili Telegram. Kada žrtva zatraži isplatu, „agent“ odugovlači, daje razna obrazloženja poput: „Sada nije pravo vrijeme za povlačenje“, „Vaša su sredstva zamrznuta do daljnjeg“, itd. Nakon što žrtva počne inzistirati na isplati ili sumnjati kako je prevarena, započinje posljednja faza prijevare davanjem obećanja da će isplatiti novac, ali uz malu uplatu za „porez“, „kamatu“, „bankovne troškove“, „osiguranje novca“, itd.

U ovoj fazi također postaju agresivni i nepristojni, koriste prijetnje tužbama, sudom i slično, što žrtvu može zastrašiti i nagnati na daljnje uplate. Pritom „agenti“ žrtvi navode različite troškove koje će navodno morati snositi ako njihov „predmet“ stigne pred „sud“ i „poreznu službu“. Često koriste otvorene taktike zastrašivanja kao što su fraze: „Igraš se s vatrom“, „Što će tvoja obitelj reći na ovo“, „Ovo je bahato i bezobrazno ponašanje s tvoje strane“, itd. Nadalje, navode kako su „zakoni i regulacije na njihovoj strani“, a žrtvi govore kako ona „želi zaobići zakone“.Naravno da su takve prijetnje i zastrašivanja potpuno neutemeljeni, bez ikakvog uporišta u zakonima Republike Hrvatske, odnosno upravo su osobe koje prijete one koje krše brojne hrvatske zakone radi čega bi građani svaku komunikaciju te vrste bez odlaganja trebali prijaviti policiji.

Iako regulatori i policija relativno brzo identificiraju takve vrste prijevara i osvještavaju građane o opasnostima, u praksi čim jedna kriminalna shema propadne ili naiđe na manji interes korisnika, kriminalci već smišljaju drugu, još učinkovitiju, ali uvijek s istim ciljem, a to je da žrtvi ukradu novac.

Educiranost i informiranost najučinkovitija su zaštita za građane. Pridržavajte se, stoga, idućih nekoliko pravila kako ne biste i vi postali žrtvom online financijskih prijevara.

  • Ako nešto zvuči predobro da bi bilo istinito, onda i nije istinito - primjerice da s uloženih 250 eura možete zaraditi 50.000 eura u tjedan dana.
  • Prije nego što se upustite u trgovanje financijskim instrumentima, ulaganje ili uplaćivanje ikakvih uloga potražite nepristran financijski savjet.
  • Nikad ne ulažite na tuđi nagovor, već samostalno provjeravajte informacije i donosite financijske odluke, uz provjerenu stručnu pomoć ako ne razumijete tematiku.
  • Ne odgovarajte na mailove, poruke i pozive nepoznatih osoba koje vam nude investicije; takve brojeve i e-mail adrese blokirajte.
  • Sumnjive slučajeve prijavite nadležnim tijelima.

Hanfa ovim putem još jednom poziva građane koji žele trgovati financijskim instrumentima da prije stupanja u poslovni odnos s bilo kojim investicijskim društvom ili društvom za upravljanje investicijskim fondovima provjere ima li ono potrebne licence i je li se notificiralo za pružanje investicijskih usluga na području Republike Hrvatske. To lako možete učiniti putem Hanfinog registra.

Kako biste saznali više o tome na što je potrebno obratiti pozornost prije početka i prilikom online trgovanja financijskim instrumentima pročitajte HANFA-inu edukativnu brošuru u kojoj su ponuđeni i općeniti savjeti kako se zaštiti od online financijskih prijevara. Naposljetku, ako sumnjate da ste žrtva investicijske prijevare ili ako ste svoje osobne i bankovne podatke podijelili s nekim na koga sumnjate da je dio prijevare, odmah kontaktirajte svoju banku te se obratite policiji.