ISKUSTVA KORISNIKA: KAKO POVUĆI NOVAC IZ INVESTICIJSKIH FONDOVA (BEZ DODATNIH FORMULARA)?

Ulagatelj u investicijski fond odlučio je uslijed negativnih utjecaja koronakrize na financijska tržišta povući svoja sredstva. No, iznenadili ga potrebni formulari u vidu Pristupnih prijava koje prethodno mora ispuniti. Mora li?

Već nekoliko dana ulagatelj pokušava prodati svoj dio uloženih sredstava u investicijske fondove. No, neki fondovi odbijaju prodati udjele i izvršiti uplatu na tekući račun jer je, kako kažu, „dužan potpisati određene Pristupne prijave“.

Navedene Pristupne prijave u obliku u kojem su one formulirane ulagatelj ne želi potpisati jer strahuje da se ti podaci mogu dalje širiti bez pristanka ulagatelja.

Ulagatelj smatra da ono što nije trebao potpisivati kada je pristupao fondu, ne mora niti pri izlasku iz fonda.

Može li ulagatelj bez tih dokumenata doći do svojih sredstava?


Pojašnjenje:


Investicijski fondovi su dužni primjenjivati Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) i time zaštiti osobne podatke svojih klijenata. Riječ je o uredbi koja je direktno primjenjiva na području Europske unije (pa i Republike Hrvatske).

Ta je uredba stupila na snagu u svibnju 2018. godine i ako je ulagatelj pristupio fondu prije tog vremena, moguće da nije niti bio dužan ispunjavati spomenute Pristupne prijave.

U slučaju svih nedoumica oko potrebe potpisivanja dokumenata najbolje je potražiti dodatne informacije od samih društava za upravljanje investicijskim fondovima te se po potrebi obratiti i Agenciji za zaštitu osobnih podataka.