KAD KAPITAL PROPADA U STVARIMA - ZAŠTO IH NE PRODATE I UŠTEDITE?

Nekim ljudima veliki je problem riješiti se starih i nepotrebnih stvari jer sakupljanje stvari vide kao potencijalno vrijedne i korisne. Ali, gomilanje stvara nered, zamara nas psihički i emocionalno, a da toga nismo svijesni.

Naime, materijalno jako utječe na ono neopipljivo pa gomilanje nepotrebnih stvari utječe na tjeskobu, spavanje i sposobnost fokusiranja a i na naše financije.

Najbolja stvar koju možete napraviti za sebe jest riješiti se viška predmeta koji ničemu ne služe i prestati kupovati nove stvari koje isto tako neće ničemu služiti jer činjenica jest da što više kupujemo i imamo, to ćemo manje toga uistinu koristiti.

Jesen kao pravi trenutak promjene

Nemojte čekati „pravi trenutak“, već dnevno izdvojite 15 do 20 minuta za raščišćavanje. Uzmite u obzir što vam doista treba i što koristite, a što stoji neupotrebljeno i možete to prodati. Fotografirajte predmete i oglasite na internetskim oglasnicima jer svaka roba ima svoga kupca.

Pri tom vodite računa da cijena koju tražite bude realna, a sav prikupljeni novac stavljajte na hrpu i ubrzo ćete vidjeti koliko je kapitala stajalo zarobljeno u stvarima koje niste koristili. Zamislite samo koliko bi hrpa bila i veća da ste za prodane stvari dobili punu cijenu, onu po kojoj ste ih platili kada su bile nove.

Ukoliko u svojim ormarima i spremištima pronađete stvari koje ste zbog nekog malog kvara prestali koristiti provjerite mogu li se jeftino popraviti. U tom ćete slupaju imati rezervni mikser ili usisivač kada vam se pokvari taj koji imate ili ćete ga moći prodati ili razmijeniti za nešto što vam doista treba.

Ponudite stvari susjedima, prijateljima, poznanicima ili preko oglasnika. Ne morate svaki put za njih dobiti novac, već ih možete i trampiti. Možda vam više ne trebaju škare za živicu jer ste ju počupali, ali bi vam dobro došlo crijevo za navodnjavanje koje je susjedu nepotrebno. Dogovorite se i tako ćete svi uštedjeti novac, a stvari se neće nepotrebno gomilati.

Ne čuvajte ono što ne koristite

Često puta čuvamo stvari koje nam doista nisu potrebne, od starih časopisa, podsjetnika, bilježnica iz škole, skripti s fakulteta i ispisanih rokovnika. Iako od toga nećete zaraditi novac, bacite ih u kontejner za papir, a vaša će indirektna ušteda biti u prostoru i vremenu jer nećete imati trošak kupnje dodatnih polica, a manje ćete vremena trošiti na brisanje prašine i pospremanje.

U vremenu 5G mreža i internetskog streaminga stare gramofonske ploče i CD-e unovčite, prodajte ih second hand trgovinama, postoje ljubitelji i osobenjaci koji ih još traže. Knjige razmjenjujte ili ih također unovčite. Više nećete studirati pa vam možda svi ti leksikoni ili stručna literatura neće trebati, a studenti uvijek traže povoljne udžbenike.

Odjeću koja vam iz nekog razloga ne odgovara, a u dobrom je stanju, zamijenite s prijateljicama ili za mali novac prepravite kod krojačice i tako uštedite na kupnji nove garderobe. Dječje igračke na koje je dijete davno zaboravilo povoljno prodajte, a prikupljeni novac stavite na njegov prvi, štedni račun. Do njegove punoljetnosti, ako budete i dijete poticali da štedi, možete prikupiti zanimljivu svotu.

Želje prvo stavite na popis prije kupnje

Nakon što se riješite svega što vam ne treba, tih se savjeta treba držati i pri kupovini novih stvari. Ne kupujte na prvi pogled. Prespavajte odluku o kupnji, posebice ako je riječ o skupoj stvari. I dobro razmislite treba li vam doista predmet koji vam se tako jako svidio. Prema nekim istraživanjima, čak 50 posto kupnji obavimo impulzivno, a to je vrlo loše za naše financije. Izbjegavajte kupovati kad ste uzrujani, pod stresom ili tužni. Šoping bi u tim situacijama vrlo lako mogao poslužiti kao utjeha. Ako vam se i nakon dan, dva promišljanja odabrani predmet čini dobrom investicijom, kupnja će biti opravdana.

Ako ni to ne djeluje, jednostavno se „riješite napasti“. Maknite svoju adresu s popisa primatelja reklamne pošte. Razne obavijesti o popustima i akcijama koje dolaze na vašu  adresu sigurno vas potiču na dodatnu potrošnju. Ako ste uz to podložni i impulzivnoj kupnji, spremite kreditnu karticu u neku ladicu, na sigurno. 

Uz sve navedeno, važno je  raditi popis troškova. Na taj ćete način na kraju mjeseca vidjeti koliko ste potrošili na režije i hranu, a koliko na stvari koje nećete niti koristiti. Sve to pomoći će vam da osvijestite nepotrebnu potrošnju i prestanete kupovati ono što  vam ne treba, a kada to konačno učinite, imat ćete više novaca ta kupovinu stvari koje vam uistinu trebaju, za otplatu duga ili za štednju za „crne dane“.