KAKO DOPRINIJETI BORBI PROTIV KLIMATSKIH PROMJENA I PRITOM UŠTEDJETI?

Posljedice klimatskih promjena kroz sve češće prirodne katastrofe osjećamo svakodnevno. Pročitajte kako možete doprinijeti zaustavljanju tog trenda a istodobno i uštedjeti novac.

Naš je okoliš u sve gorem stanju i polako ostajemo bez prirodnih resursa, dok nas istovremeno okružuje smeće, a zagađenje raste. Budući da su klimatske promjene postale globalna kriza čije posljedice vidimo svaki dan, sve su važnije one male promjene koje svaki pojedinac unosi u svoj svakodnevni život, a kojima radi na očuvanju našeg planeta. Treba imati na umu kako održivost počinje kod kuće, a mnogo je malih promjena koje možete unijeti u svoju svakodnevicu kako biste imali održiv stil života kojim ćete pomoći Zemlji, ali i vlastitom novčaniku. Iako ponekad može biti skupo obvezati se na održivi život, neke zelene promjene mogu pomoći, ne samo u borbi protiv klimatskih promjena, već i pri uštedi novca.

Vozite manje. Čak i ako vozite hibridno vozilo, emisije iz automobila koji vas dovoze do radnog mjesta, škole u koju vozite svoje dijete ili doma grozne su za okoliš. Vožnja javnim prijevozom jeftinija je od vlastitog vozila, a ako se baš ne možete osloniti na vozni red tramvaja i autobusa (ili vas nerviraju gužve u javnom prijevozu), najbolje bi bilo od točke A do točke B stići biciklom ili, ako vam je u blizini, hodati. Zeleno je, jeftino i zdravo.

Klima-uređaj i ostale uređaje koji troše energiju upotrebljavajte što je manje moguće. Ne korištenje klima-uređaja odličan je način za uštedu novca tijekom ljetnih mjeseci, a i za smanjenje karbonskog otiska u okolišu. Naravno da je u vrijeme toplinskih valova gotovo nemoguće uopće ne uključivati klima-uređaj, no možete ga održivo koristiti – postoje postavke za energetsku učinkovitost, a kada niste kod kuće, isključite ga. Osim toga, redovito održavajte i čistite svoje klimatizacijske i sve ostale uređaje koji troše energiju kako bi duže trajali i tako izbjegli stvaranje otpada. Navečer i ujutro ugasite klima-uređaj i iskoristite prirodne načine hlađenja – otvorite prozore i napravite propuh. Nemojte prati rublje ili posuđe prije nego što u potpunosti napunite perilicu – tako štedite i na vodi i na energiji. Osim toga, nema potrebe za korištenjem sušilice, pogotovo tijekom toplih razdoblja. Objesite rublje i neka se osuši na prirodnom zraku.

 

Štedite električnu energiju i resurse iz kojih dolazi

Isključite produžne kablove u čijim su utičnicama uključeni vaši elektronski uređaji. Naime, čak i kada su ugašeni, televizori, WiFi routeri, računala i ostali elektronski uređaji nastavljaju trošiti struju. Stoga sve ih postavite na jedan produžni kabel koji tijekom noći ili kada niste kod kuće isključite i na taj način uštedite energiju i novac. Isto tako, isključite računalo i monitor kada ih ne koristite, a mobitel maknite s punjača kad se napuni jer inače samo besmisleno trošite energiju.

Ponovno upotrebljavajte stare proizvode. Otpad je značajan uzrok onečišćenja, a veoma smo navikli na jednokratne proizvode poput slamki, plastičnih boca, četkica za zube koje završavaju na smetlištima ili u vodama. Sačuvajte novac i planet ponovno upotrebljavajući što veći broj proizvoda. Umjesto da kupujete vodu u plastičnim bocama, investirajte u staklenu bocu ili termosicu koje su bolje i za okoliš i za vaše zdravlje. Umjesto korištenja hotelskih šampona i gelova za tuširanje, imajte vlastite bočice za putovanja koje svaki put kod kuće napunite. Nemojte kupovati tekući sapun za ruke u plastičnim pakiranjima, već kupite tvrdi sapun. Ako baš ne možete bez tekućeg, kupujte ga u većim pakiranjima pa ga pretočite u bocu za višekratnu upotrebu. Isto tako, nema potrebe za kupovanjem papirnatih ručnika. Koristite kuhinjske krpe ili stare pamučne majice – održivije je i jeftinije. Mnogo je načina na koje možemo jedan predmet upotrijebiti više puta, a ako usvojite samo nekoliko zelenih navika, vaš doprinos u borbi protiv klimatskih promjena bit će velik.

Sami napravite prirodne proizvode za čišćenje. Sve više potrošača smatra da su neke kemikalije koje se nalaze u proizvodima za čišćenje loše za Zemlju, ali i za njihovo zdravlje. Budite zeleni i uštedite prelaskom na prirodne proizvode za čišćenje vlastite izrade. Internet je pun savjeta kada je riječ o trikovima i načinima kojima uobičajene proizvode s kojima smo svaki dan u doticaju možete učiniti sigurnim i snažnim čistačima.

 

Štedite vodu, zbog ekologije, ali i manjih računa

Trošite manje vode. Smanjite svoj račun za vodu i njezinu potrošnju. Zatvorite slavinu kada perete zube ili kada šamponirate kosu, kraće se tuširajte i kupke svedite na minimum.

Svoj dom učinite pametnim. Pametan dom doista je investicija, a danas postoje i jeftinije verzije koje će vam pomoći u dugoročnoj uštedi novca. Počnite s malim nadogradnjama poput pametnih utičnica koje će voditi računa o potrošnji energije i ugasiti peglu za kosu ako vam ostane uključena u struju. Pametni uređaji poput termostata ili žarulja mogu se činiti skupima, no uz njihovu ćete pomoć uštedjeti na duge staze. Ako vam je pametna žarulja ipak preskupa, odlučite se barem za LED žarulju kojom ćete uštedjeti stotine kuna (i još više energije), jer je njihov životni vijek i do 10 godina dulji od običnih žarulja.

Kuhajte kod kuće umjesto da naručujete hranu. Kupujte lokalne proizvode na obližnjoj tržnici, a sa sobom ponesite platnenu vrećicu. Tako ćete pomoći domaćim poljoprivrednicima, nećete stvarati dodatan plastični otpad, a jest ćete kvalitetne namirnice. Ako želite proći jeftinije, na tržnicu dođite pred kraj radnog vremena kada prodavači spuštaju cijene svojih proizvoda. Ono što je također bitno – nemojte bacati hranu. Isplanirajte svoje obroke, potrudite se kupiti samo onoliko koliko vam treba i koliko ćete pojesti. Ako vam kojim slučajem ostane hrane, ponesite je sutradan na posao ili skuhajte nešto od ostataka – Internet je pun recepata. Ako vam se pak ne da jesti ista hrana, stavite ostatke u zamrzivač, sigurno će biti slučajeva u kojima vam se neće dati kuhati ili će vam baš taj sastojak zatrebati.

Proteklo desetljeće bilo je najtoplije otkad postoje mjerenja, a ne poduzmemo li kao kolektiv i kao pojedinci već sada korake u borbi protiv klimatskih promjena, posljedice sve češćih toplinskih valova kojima svjedočimo i zadnjih dana u cijeloj Hrvatskoj, obilnih kiša, šumskih požara i suša, imat će ozbiljne negativne učinke na prirodni okoliš i zdravlje ljudi. Malim, održivim promjenama svatko može smanjiti svoj karbonski otisak i pomoći Zemlji – od načina proizvodnje, konzumiranja hrane, kretanja, grijanja ili hlađenja naših domova, do načina na koji radimo i živimo zajedno. Vlastitim pozitivnim djelovanjem i malom promjenom u svakodnevnom životu možemo inspirirati druge da učine isto te zajedno smanjiti utjecaj klimatskih promjena, s jednim ciljem – očuvanja jedinog planeta koji imamo.