KAKO KUPITI DRŽAVNE VRIJEDNOSNICE U SAMO NEKOLIKO KLIKOVA

Kupnja vrijednosnih papira ima svoja pravila koja nisu sasvim jednostavna, no ove je godine uvedena – e-Riznica

Kupnja vrijednosnih papira ima svoja pravila koja nisu sasvim jednostavna. Ako aktivno sudjelujete na tržištu kapitala, to radite putem sustava vašeg brokera. No država je prošle godine uspjela više puta zainteresirati građane za ulaganje i potaknuti ih da svoj novac koji su držali u bankama ipak aktiviraju. Prvi se puta to dogodilo početkom 2023. kada je država izdala tzv. „narodne obveznice“, a sada je uskoro najavljeno i dugoočekivano novo izdanje. 

Sva ranija izdanja i narodnih obveznica i trezorskih zapisa građani su dobro prihvatili.  Za lakši upis i kupnju uveden je i jedan novitet – e-Riznica. Naime, ranija državna izdanja građani su mogli kupiti u poslovnicama Fine, bankama ili putem online bankarstva. No od tada se kupnja može obaviti putem novog online sustava. Riječ je o online sustavu Ministarstva financija, odnosno platformi za vrijednosne papire koja je mjesto gdje se može obaviti upis ponuda za vrijednosne papire izdavatelja Ministarstva financija RH.

Ovaj sustav prilično je olakšao građanima ulaganje u vrijednosne papire države. Iz Ministarstva financija poručuju da ulagatelj prijavu za upis ponuda putem platforme e-Riznica može obaviti vjerodajnicama značajne razine sigurnosti (npr. mToken, HZZO, internetsko bankarstvo) i visoke razine sigurnosti (npr. e-Osobna iskaznica).

„Državne vrijednosnice upisuju se kroz popunjavanje, potpisivanje/prihvaćanje potvrde te izvršenjem plaćanja upisanog iznosa prema podacima (broj računa i poziv na broj „Instrukcija za uplatu“) o kojima ulagatelj (fizička osoba) bude obaviješten prilikom potpisivanja/prihvaćanja potvrde. Potvrde se popunjavaju, potpisuju/prihvaćaju u poslovnicama Fine ili putem platforme Ministarstva financija za vrijednosne papire e-Riznica”, poručuju iz Ministarstva financija. Ističu kako ne postoji registar korisnika e-Riznice te se svatko može prijaviti uz odgovarajuće vjerodajnice.

Ono što naglašavaju jest da se mogu pregledati podaci i za izdanja koja više nisu aktivna.

Dakle, potrebni su neki podaci za uključivanje u e-Riznicu:

  1. E-građanin, odnosno vjerodajnice:
    • značajne razine sigurnosti – token banke
    • visoke razine sigurnosti – primjerice e-osobna ili Fina certifikat
  2. OIB
  3. IBAN
  4. E-mail
  5. Broj mobitela

Kako je poznati financijski bloger već ranije napisao na svojem profilu na LinkedInu. Ukupno mi je bilo potrebno manje od 2 minute da se upišem. Sučelje je vrlo jednostavno, nude se dvije opcije: tromjesečna i godišnja. Kliknete onu na koju želite. Trebate upisati nekoliko podataka: mail, broj mobitela, IBAN, količinu trezoraca. Ima jedno pitanje na koje uglavnom ne znate odgovor: broj računa u SKDD-u, ali na njega ne trebate odgovarati. Na kraju kliknete na Potvrda i dobijete upute za plaćanje, lijepo se vidi uplatnica, sve vrlo jednostavno.

U tim uputama pišu instrukcije za plaćanje prema kojima je potrebno obaviti plaćanje u propisanom roku. 
Po završetku emisije Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD) obavlja upis vrijednosnih papira na račun ulagatelja, o čemu ulagatelj dobiva obavijest SKDD-a – stoji u rubrici „Pitanja i odgovori“ u sustavu e-Riznica.
Iz Ministarstva financija kažu da je prednost e-Riznice mogućnost brze i sigurne predaje ponude za upis vrijednosnica bez potrebe odlaska u poslovnice Fine i čekanja u redu. 
Uplata se može obaviti gotovinskim ili bezgotovinskim putem, kod pružatelja platnih usluga. Za uplate po upisanim ponudama za vrijednosne papire do iznosa od 10.000 eura, obavljene gotovinskim putem u poslovnicama Fine, ne naplaćuje se naknada za platni promet. Kod ostalih pružatelja platnih usluga, naknada se naplaćivala u ovisnosti o njihovim cjenicima.
Dakle, do veljače 2024. godine građani su morali u Fini predati ponudu za upis, nakon čega bi dobili potvrdu s barkodom koji su mogli skenirati pa izvršiti uplatu. Od veljače 2024. dio s izdavanjem potvrde mogu obaviti digitalnim putem. Potvrdu dobiju na e-mail, a zatim je drugi važan korak da naprave i uplatu. To mogu obaviti putem internetskog bankarstva, ali važno je izvršiti uplatu da bi se proces kupnje doista i okončao. 
Pristup e-Riznici besplatan je.