NOVA GODINA, NOVA VALUTA – PRAKTIČNI SAVJETI ZA NOVOGODIŠNJI VIKEND

Sat do ulaska Hrvatske u euro zonu otkucava, evo o čemu morate voditi računa!

Iako je euro na određen način prisutan u Hrvatskoj već dugo vremena, primjerice vrijednost stanova i automobila računa se u eurima, krediti se otplaćuju u eurima, većina ljudi ipak nije svakodnevno donosila odluke o kupnji usluga i proizvoda manjih iznosa u eurima pa povrat novca u kafićima ili trgovinama i procjena vrijednosti proizvoda mogu mnoge na prvu dovesti u zabludu, pa čak i prekomjernu potrošnju koju si ne mogu priuštiti. Osim toga, potrebno je na vrijeme položiti gotovinu na tekući račun ili promijeniti kune u eure i biti svjestan promjena koje nas očekuju u siječnju 2023. Iako se velika razlika neće osjetiti u prva dva tjedna kada će biti moguće plaćati i kunama, od 15. siječnja kuna više neće biti u optjecaju i zato je važno pripremiti se na vrijeme kako ne biste bili izloženi nepotrebnoj brizi i stresu nakon Nove godine.

Položite kune koje čuvate u gotovini na tekući račun

Pregledajte džepove jakni i ostala mjesta u domu gdje inače čuvate gotovinu i položite je na tekući račun čime će se konverzija provesti automatski i izbjeći ćete čekanje u redu za zamjenu kuna u euro. Glavnu ulogu u postupku zamjene imat će poslovnice banaka, FINA-e i Hrvatske pošte, gdje će tijekom cijele 2023. biti moguće zamijeniti kune za eure bez naknade, uz primjenu fiksnog tečaja konverzije. Pritom treba voditi računa o tome da je broj novčanica i kovanica kuna koje će se moći zamijeniti u jednoj transakciji bez naknade ograničen na najviše 100 novčanica i 100 kovanica. Nakon isteka prvih 12 mjeseci od uvođenja eura kune će se moći zamijeniti samo u HNB-u, također bez naknade. HNB će trajno mijenjati novčanice kuna, a kovanice će se moći zamijeniti do kraja 2025.

Nabavite kovanice eura

Građanima je od početka prosinca dostupna kupovina kovanica eura u bankama, poslovnicama FINA-e i Hrvatskoj pošti. Za 100 kuna možete kupiti paketić kovanica u vrijednosti 13,27 eura. Ako nemate novčanice i kovanice eura, ovo je odlična prilika da se opskrbite određenim iznosom kako biste bez problema mogli obavljati sitne kupnje ili izlaske na omiljena mjesta na kojima planirate plaćati u gotovini.

Vodite računa o potrebi za bankomatima 

Ako mislite kako je proces prilagodbe na euro izazovan za građane, pomislite s kakvom se velikom zadaćom suočio cijeli financijski sustav u Hrvatskoj. Banke tako moraju osigurati isključivo isplatu eura od 1. siječnja 2023., što zahtijeva prilagodbu cijele mreže bankomata. Tako će u danima oko Nove godine u funkciji biti tek trećina od 4000 bankomata, no zato građani gotovinu mogu podignuti na bankomatu bilo koje banke bez naknade, i to do 15. siječnja 2023. Početkom 2023. zato će odmah u funkciji biti dio bankomatske mreže gdje će se moći podignuti euri.

Tijekom prva tri mjeseca bankomati će davati samo novčanice od 10 i 20 eura, a od travnja i novčanice od 50 eura. Novčanice od stotinu eura nudit će se samo iznimno, u bankomatima za koje banke procijene da je na njima izuzetno velik promet te da je to potrebno.

Kako biste u svakom trenutku bili informirani oko toga koji su bankomati aktivni, pratite bankomatsku kartu Hrvatske udruge banaka (HUB) koja se ažurira svakodnevno i do 15. siječnja 2023. prikazivat će operativne bankomate za isplatu gotovine.

Vodite računa o upotrebi kartica, internetskog i mobilnog plaćanja

Ako idete na doček Nove godine svakako pripremite nešto gotovine, kunske ili eurske, jer je malo izgledno da ćete karticom moći platiti ponoćni pjenušac! U prijelazu iz stare u novu godinu plaćanje karticama, zbog prilagodbe sustava, neće biti moguće i zato ponesite gotovinu! Najlakše onu eursku, da se lakše razračunate s konobarom iza ponoći, no i kunama će se moći plaćati pa one posljednje novčanice još stignete iskoristiti. No vodite računa o tome da ćete ostatak dobiti u eurima pa će „raskusuravanje“ u najdužoj noći možda potrajati. Plaćanje putem internetskog i mobilnog bankarstva također neće raditi pa zato ni na to nemojte računati. O svemu navedenom posebno trebaju voditi računa oni koji će se naći na putu, izvan Hrvatske, kako se ne bi našli u neugodnoj situaciji nemogućnosti plaćanja smještaja ili avionske ili autobusne karte.

Ispraznite kasicu prasicu

Trenutak pražnjenja kasice za čuvanje sitniša i zbrajanje „ulova“ najčešće se čuvao za neki poseban događaj kao što je odlazak na godišnji odmor ili kupnja posebnog rođendanskog poklona samima sebi ili nekom drugom. I sada je pred nama poseban događaj, štoviše povijesni događaj: uvođenje valute euro u Hrvatskoj. I zato, ako već niste, požurite i ispraznite kasicu kupnjom ili otiđite do najbližeg kovinomata, koji će vam ubačeni iznos položiti na tekući račun te ćete time prekrižiti jednu obavezu s popisa zamjene kune u euro. Vodite računa o tome da nakon 1. siječnja možete platiti ušteđenim kovanicama, ali da trgovac neće biti dužan primiti više od 50 kunskih kovanica u jednoj transakciji.

Plaćanje računa iz 2022. – kune ili euri?

Sve uplatnice iz 2022., uključujući i one režijske, na kojima je iznos plaćanja u kunama, a koje planirate platiti u 2023. možete platiti i eurima i kunama do 15. siječnja. Nakon toga, bez obzira na to kad vam je ispostavljen račun, plaćanje će se vršiti u eurima preračunavanjem kuna u eure primjenom fiksnog konverzijskog tečaja. Obratite stoga pozornost na račune koji čekaju naplatu i pobrinite se da ih podmirite u prva dva tjedna nove godine ako želite platiti kunama. Što se tiče računa za potrošnju za prosinac 2022., oni će biti izdani u siječnju 2023. i iznosi će biti iskazani u eurima.

Obratite pozornost na zaokruživanje cijena – dvojno iskazivanje do kraja 2023.

Brinete li se hoćete li svoju prvu kavu u novoj godini platiti više u eurima nego što ste dosada u kunama, odgovor je kako ne biste trebali. Načela zaštite potrošača propisana Zakonom o uvođenju eura diktiraju kako uvođenje eura nije opravdan razlog za povećanje cijena robe i usluga. Cijene se preračunavaju iz kune u euro primjenom fiksnog tečaja od šest znamenki, pri čemu zaokruživanje fiksnog tečaja na dvije decimalne znamenke nije dopušteno. Nakon što se cijena preračuna iz kune u euro kako je navedeno, cijene se zaokruže na najbliži cent. Kako bi se potrošačima olakšao uvid u preračunavanje cijene, odnosno ostaju li cijene iste, postoji obaveza dvojnog iskazivanja cijena, koja je na snazi sve do kraja 2023. godine. Zahvaljujući dvojnom iskazivanju cijena lako možete vidjeti je li vaš frizer ili omiljeni kafić točno primijenio pravila zaokruživanja, pri čemu se cijena ne smije zaokružiti ni naviše, niti naniže. Iako će neki trgovci pokušati iskoristiti priliku da podignu cijene proizvoda kroz slobodniju interpretaciju pojma „zaokruživanja“ cijene, takva je praksa nedopuštena. Osim što ne biste trebali kupovati kod takvih trgovaca, možete ih i prijaviti Državnom inspektoratu putem online obrasca ili osobno u službenim prostorijama.

Pazite se prijevara pri mijenjanju novca

Prijelaz s kune na euro donio je određene nepoznanice građanima i sigurno predstavlja osjetljivo razdoblje za mnoge, a upravo na to ciljaju različiti prevaranti koji koriste čak i najmanju neinformiranost građana kako bi ih prevarili. Ne nasjedajte stoga na ponude prevaranata koji nude zamjenu kune u euro „po povoljnom tečaju“ i ne mijenjajte novac po bilo kojem drugom tečaju osim propisanog i bilo gdje drugdje osim u ovlaštenim institucijama, odnosno bankama, poslovnicama FINA-e i Hrvatskoj pošti.

Usporedite cijene u Hrvatskoj s cijenama u susjednim zemljama

Jedna od najvećih prednosti uvođenja eura je lakoća uspoređivanja cijena među članicama eurozone i time određena dodatna sloboda u odluci gdje želite potrošiti svoj novac, čime se potiče tržišno natjecanje u korist kupaca. Jer u konačnici je osviješteni kupac najbolji kupac. Izračunajte stoga koliko vas košta mjesečna kupovina kućanskih potrepština, hrane ili sezonska kupovina odjeće u Hrvatskoj i usporedite to s cijenama u Sloveniji i Italiji. Možda uvidite da ćete proći jeftinije ako se uputite u prekogranični šoping koji možete pretvoriti i u obiteljski izlet, i to sve bez brige o preračunavanju cijena.

I za kraj, jedan prijedlog: položite koju novčanicu i kovanicu hrvatske kune u album za uspomenu. Sigurno će vam biti drago osvrnuti se jednog dana na taj važan dio hrvatske povijesti.


Izvori: