OPREZ: POJAVLJUJU SE LAŽNI OGLASI KOJI TRAŽE FINANCIJSKE POSREDNIKE

U posljednje su se vrijeme pojavili razni oglasi osoba ili samo prozvanih „agencija“ koje su u potrazi za tzv. „financijskim kuririma“. Hanfa upozorava javnost da se vjerojatno uključuju u potencijalno kazneno djelo pranja novca

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) skreće pozornost javnosti na to da su se na društvenim mrežama pojavili razni oglasi osoba ili samo prozvanih „agencija“ koje su u potrazi za tzv. „financijskim kuririma“. Upozoravamo javnost da se uključivanjem u takve transakcije i financijsko posredovanje vrlo vjerojatno uključuju u potencijalno kazneno djelo pranja novca.

Na društvenim mrežama, najčešće u rubrikama koje nude razne vrste zapošljavanja, pojavljuju se oglasi osoba koje sebe nazivaju agentima/agencijama, a u potrazi su za posrednicima – tzv. „financijskim kuririma“. Osoba koja prihvati posao „financijskog kurira“ zaprima moguće nezakonito stečen novac na svoj bankovni račun, zadržava određeni postotak kao osobnu zaradu, a za ostatak po dogovoru kupuje kriptovalute i prosljeđuje ih tzv. „agentu/agenciji“ od kojih je i prihvatila posao.

Upozoravamo građane da sudjelovanjem u takvim transakcijama u ulozi posrednika – „financijskog kurira“ potencijalno sudjeluju kao posrednici u pranju nezakonitog novca putem kupnje kriptovaluta te se time izlažu potencijalnom kaznenom progonu zbog počinjenja kaznenog djela pranja novca.

S obzirom na to da se od posrednika ne očekuje da uplaćuje/ulaže vlastiti novac, riječ je o vrsti poziva na koji bi se mogao odazvati određen broj građana smatrajući da ne snose nikakav financijski rizik, a bez spoznaje da se izlažu potencijalnom kaznenom progonu.

Hanfa i ovim putem poziva hrvatske građane da se ne upuštaju u takve transakcije te da ne nasjedaju na razne oglase i pozive putem društvenim mreža, kao ni putem različitih internetskih stranica, već da svoje financijsko poslovanje obavljaju isključivo putem provjerenih financijskih institucija.

Više informacija o upozorenjima Hanfe dostupno je na njezinoj internetskoj stranici, kao i brojne informacije, edukativni tekstovi i letci.