PREMA ANKETI HANFE 40 POSTO ISPITANIKA NIJE U MOGUĆNOSTI ŠTEDJETI TIJEKOM PANDEMIJE

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga provela je online anketu o navikama štednje tijekom koronakrize. Pročitajte više!

Prema online istraživanju koje je provela Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) najveći broj ispitanika, njih 22,8 posto odgovorilo je da koronakriza nije utjecala na njihove navike štednje te da i dalje štede jednako kao i prije. No, isto tako, gotovo jednak postotak, njih 22 posto, odgovorilo je da nisu štedjeli niti prije, niti sada. Uz njih, 18,9 posto ispitanika odgovorilo je da, od nastupanja koronakrize, više ne uspijevaju štedjeti iako su prije to činili, što znači da 40,9 posto ispitanika u ovom trenutku nije u mogućnosti štedjeti.

Prije koronakrize oko dvije trećine ispitanika uspijevalo je štedjeti, a najčešći mjesečni iznos, u 23,1 posto slučajeva, bio je između 100 i 500 kuna. Njih 20 posto štedjelo je mjesečno između 500 i 1000 kuna, a jednako toliko njih i više od 1000 kuna mjesečno. Deset posto ispitanika štedjelo je mjesečno do 100 kuna. Najveći broj onih koji štede ima otvorenu štedni račun u banci, njih 36,5 posto, a 25,4 posto novac čuva kod kuće, „za crne dane“. Od onih koji štede, 20,6 posto ulaže u mirovinsku štednju, 18,3 posto uplaćuje životno osiguranje, a 10,3 posto u investicijske fondove. 
Upitani o svrsi i razlozima štednje, najveći broj onih koji štede, a bilo je moguće izabrati više odgovora, njih 45,6 posto, odgovorilo je da štede za krizne situacije i „crne dane“. Njih 38,4 posto je kao motiv štednje nabrojalo putovanja i druga iskustva koja si žele priuštiti. Mirna mirovina razlog je štednje koji je navelo njih 36 posto, a 26,4 posto navelo je da štedi s ciljem kupnje stana ili automobila. Kao razlog za štednju njih 17,6 posto navelo je budućnost svoje djece.