RIJEŠITE SE NEPOTREBNIH STVARI - POVEĆAJTE PRODUKTIVNOST I KUĆNI BUDŽET

Donosimo vam savjete kako se riješiti nepotrebnih stvari i na taj način uštedjeti, kako u prostoru, tako i u novčaniku.

Nekim ljudima doista je velik problem riješiti se starih i nepotrebnih stvari, a gomilanje stvari ne radi samo nered u prostoru u kojem živimo, već nas guši i psihički i emocionalno, a toga najčešće nismo svjesni. Ne znamo zašto, ali materijalno jako utječe na ono neopipljivo. Nered nas može činiti manje produktivnima, sklonima da ležimo ispred televizora uz grickanje nezdrave hrane. Okruženje u kojem živimo značajno utječe na našu spoznaju, emocije, ponašanje i odnose s drugima. Kartonske kutije i papiri po kući izgledaju bezopasno, ali istraživanja pokazuju da neorganizacija i gomilanje nepotrebnih stvari imaju kumulativni efekt na naš mozak te utječu na tjeskobu, spavanje i sposobnost fokusiranja, ali i na naše financije.

Stoga, najbolja stvar koju sada možete napraviti za sebe jest riješiti se stare krame, a proljeće je idealno vrijeme baš za to. Tenisicama s rupama ili izgrebenim cipelama koje više nitko neće nositi mjesto je u smeću. Osim rješavanja viška predmeta koji ničemu ne služe, prestanite kupovati nove stvari koje isto tako neće ničemu služiti. Oduprite se novim proljetnim kolekcijama koje vidimo u izlozima dućana i koje nas mame da potrošimo pola plaće na još jedne hlače ili cipele. Činjenica jest da što više kupujemo i imamo, to ćemo manje toga uistinu koristiti. Imajući to na umu, u nastavku donosimo nekoliko savjeta kako se riješiti nepotrebnih stvari i na taj način uštedjeti, kako u prostoru, tako i u novčaniku. 

1. Živite unutar svojih mogućnosti
Ovdje ne mislimo isključivo na vaše financijske mogućnosti, već i na one koje se tiču vašeg slobodnog prostora u domu. Važno je da kupujete samo onoliko stvari koliko vam je potrebno, odnosno za koje imate dovoljno mjesta u stanu ili kući. Budite realni i svjesni da previše stvari dovodi do kaosa u prostoru, a to sigurno ne želite.

2. Čistite dovoljno često
Navika koju svi trebamo usvojiti, prije ili kasnije. Ne samo da će vam redovito čišćenje i pospremanje olakšati daljnje zadatke u domu, nego nećete više imati problema s gomilanjem suvišnih, nepotrebnih stvari u prostoru. 

3. Riješite se svega što vam ne treba i što ne koristite
Da, znamo da bacanje stvari nije najugodniji proces, pogotovo ako ste jedni od onih koji se vrlo brzo vežu uz materijalne stvari te ih čuvaju u svom domu „za svaki slučaj”. Ipak, kako biste izbjegli nastanak nereda, potrebno je riješiti se apsolutno svega što vam ne treba i što redovito ne koristite.
Odjeću koju nikada niste obukli ili pak stare igračke, vaše ili vaše djece, donirajte udrugama, prodajte, poklonite prijateljima ili jednostavno bacite. Zar ima smisla godinama trpati ormar nečime što vam ne treba, umjesto da napravite mjesta za nešto novo? Rasparene čarape iskoristite za brisanje prašine, a onda ih jednostavno bacite. Spužvice za pranje posuđa koje su dale svoje možete iskoristiti za pranje kupaonice ili drugih površina. Ako ne, bacite ih jer su prepune bakterija i mikroorganizama.
Bacite i staru šminku, lijekove, četkice za zube i CD-e, DVD-e i VHS kasete. Priznajemo, njih se malo teško riješiti jer su to ipak uspomene iz doba kada smo premotavali svaki film. Međutim, ako vaša kolekcija zauzima previše mjesta, prorijedite je. Podsjetnici, ispisane bilježnice s faksa, stare posjetnice i rokovnici nemaju što tražiti u vašem domu. Riješite se tog nepotrebnog nereda. Osim toga, mnogo ljudi skuplja pročitane časopise jer misli kako će jednom uhvatiti vremena i istrgnuti stranice na kojima piše nešto što je dobro imati pri ruci, ali to vrijeme nikada ne dođe. Sve informacije su vam dostupne na internetu, zato časopise pravac u kontejner gdje bi trebao završiti i vaš stari punjač za mobitel kao i stari plaćeni računi i slipovi jer stvarno nema potrebe čuvati račune stare po 10 godina.

4. Otkažite pretplatu na časopise koje ne čitate
Jedan od najvećih problema kod stvaranja nereda u vašem domu zasigurno se tiče časopisa koji vam samo rade gužvu u prostoru, a najvjerojatnije ih ni ne čitate. 

5. Uklonite svoju adresu s (fizičkih) popisa neželjene pošte
Razne obavijesti o popustima, akcijama i sličnim stvarima koje vam dolaze na vašu kućnu adresu sigurno vam stvaraju samo neželjeni i nepotrebni nered i pritisak. Isto tako, otkažite pretplatu na biltene i e-poštu koja vam ne treba, već vam samo stvara „gužvu” u mailu. 

6. Zatražite elektroničku dostavu uobičajene papirnate pošte, poput računa ili bankovnih izvoda. Tako ćete uvijek znati gdje vam se što nalazi i izbjeći ćete stvaranje nereda. 

7. Ne kupujte na prvi pogled
Prespavajte odluku o kupnji, posebice ako je riječ o skupoj stvari. I dobro razmislite treba li vam doista predmet koji vam se tako jako svidio. Prema nekim istraživanjima, čak 50 posto kupnji obavimo impulzivno, a to je vrlo loše za naše financije. Izbjegavajte kupovati kad ste uzrujani, pod stresom ili tužni. Šoping bi u tim situacijama vrlo lako mogao biti dobar način utjehe i tada biste mogli kupiti nešto što vam uistinu ne treba. Ako vam se i nakon dan, dva promišljanja odabrani predmet čini dobrom investicijom, kupnja će biti opravdana.

8. Popravite kućni budžet prodajom stvari koje vam ne trebaju i razmislite o podjeli vlasništva
Koliko ste puta bacili ili „proslijedili” nekome stvari koje vam više ne trebaju? Jeste li neke od njih pokušali prodati? U svakom slučaju, bolje je dobiti i 20 kuna za nešto što vam više ne treba, nego to baciti. Na taj način stvarate i „fond za novu kupovinu” kojim možete rasteretiti kućni budžet. 
Dobar je način uštede i udružiti snage s prijateljem ili susjedom kako biste kupili nešto što treba i jednom i drugom. Primjerice, možete imati zajedničku lopatu za čišćenje snijega. Ako idete na posao istim putem, možete dijeliti troškove goriva, a jednako tako možete podijeliti i troškove sportske opreme. 

9. Čuvajte stvari
Ako čuvate stvari koje ste kupili, logično, nećete često morati kupovati nove. Vodite računa o kvaliteti i kupujte stvari koje traju. Nema smisla kupovati odjeću koja se uništi nakon jednog pranja, koliko god bila povoljna – za novac koji trošite na stalnu obnovu garderobe mogli ste kupiti manje kvalitetnijih stvari, koje će trajati godinama.