SHORT SELLING U HRVATSKOJ NIJE RAZVIJEN KAO ULAGAČKA STRATEGIJA IAKO JE MOGUĆA

Slučaj dionica GameStopa privukao je pozornost ulagatelja širom svijeta. Short selling, koji su hedge fondovi koristili za tu dionicu, na kraju je za njih rezultirao gubitkom.

Odbor za financije američkog Kongresa do sredine veljače raspravljat će o „slučaju GameStopa“, a odluke američkih tijela željno se iščekuju širom svijeta. Nedavni nagli porast trgovanja dionicama GameStopa bio je primjer kada se skupina malih ulagatelja dogovorila preko internetskog foruma i krenula u trgovanje tom dionicom te su uspjeli povisiti njezinu cijenu i time poremetiti planove hedge fondova koji su investicijskom tehnikom short selling računali na pad cijene te dionice, mislivši tako zaraditi. No stvari su krenule drugim smjerom te su fondovi ostvarili gubitak. U tom kontekstu često se spominjao pojam short selling, kratka prodaja ili „shortanje“, a evo o čemu je riječ. 
Short selling investicijska je tehnika kojom se služe investitori kada očekuju i vjeruju da će cijena neke dionice (ili nekog drugog financijskog instrumenta) pasti u narednom razdoblju. 
Proces je takav da investitor prvo posudi dionicu od osobe koja ju je voljna dati na posudbu i za to primiti određenu naknadu. Investitor tada posuđenu dionicu prodaje na burzi po važećoj tržišnoj cijeni. Nakon toga čeka da cijena te dionice padne i tada je ponovno kupuje, ali jeftinije nego što ju je ranije prodao. Zaradu ostvaruje na razlici između te dvije cijene, a samu dionicu, uz naknadu za posudbu, vraća osobi od koje ju je prvotno posudio. 
Pritom valja imati na umu da od zarade na razlici u cijeni investitor treba namiriti i nastale troškove (naknadu za posudbu, ali i transakcijske troškove prodaje i ponovne kupnje dionica – brokerske provizije te eventualne druge provizije i naknade na pojedinom tržištu). Sve to ulazi u izračun i utječe na konačnu isplativost cjelokupnog pothvata. 
U slučaju kada, suprotno očekivanjima investitora koji je „shortao“, cijena dionica poraste, tada će on ostvariti gubitak, a točno se to dogodilo hedge fondovima koji su „shortali“ dionicu GameStopa. 

O tome što se ustvari dogodilo i je li se više od 1000 malih dioničara doista protuzakonito „udružilo i dogovorilo“ ili to neće biti moguće dokazati, ostaje tek da pričekamo odluke američkih tijela. U Hrvatskoj short selling nije razvijen kao ulagačka strategija iako je teoretski moguća. No zbog slabe likvidnosti tržišta i nepostojanja organiziranog sustava posudbe dionica takva praksa nije uobičajena i dosta je komplicirana, tako da na domaćem tržištu kapitala pothvatima short sellinga za sada vjerojatno nećemo svjedočiti.