SREDNJA ŠKOLA „TIN UJEVIĆ“ IZ VRGORCA POBJEDNIK NA NATJEČAJU HANFE „OSIGURAJ SVOJU BUDUĆNOST“

Video rad učenika Srednje škole „Tin Ujević“ iz Vrgorca pobijedio je na natječaju „Osiguraj svoju budućnost“ koji je u povodu obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca provela Hanfa.

Video rad učenika Srednje škole „Tin Ujević“ iz Vrgorca pobijedio je na natječaju „Osiguraj svoju budućnost“ koji je u povodu obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca provela Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa). Najbolji rad, odnosno škola, osvojio je nagradu – pametnu ploču.

Na natječaju su sudjelovali srednjoškolci iz svih krajeva Hrvatske slanjem kratkog video rada na temu štednje za budućnost i mirnu starost. Prilikom ocjenjivanja radova tročlana komisija Hanfe vrednovala je kreativnost i inovativnost u izražavanju, ali još više i razumijevanje i prezentaciju problematike štednje za budućnost i mirovinu, a sam natječaj imao je za cilj educirati i potaknuti mlade na razmišljanje o financijama.

Na online svečanosti proglašenja pobjednika održanoj danas, uz pobjednički rad, prikazan je i video prilog u kojem su se mogla čuti razmišljanja srednjoškolaca o tome kakvo im je bilo iskustvo snimanja videa te kako promišljanju štednju za svoju budućnost i treba li više financijske edukacije u školama.

Predstavnik škole, profesor predmeta ekonomske i pravne grupe u nagrađenoj Srednjoj školi „Tin Ujević“ iz Vrgorca, Slaven Tolić, tom je prilikom istaknuo da je financijska pismenosti, uz čitanje i pisanje, jedna od najvažnijih vještina koju bi učenici trebali usvojiti već tijekom školovanja. Pritom je naglasio da se njihova škola vrlo rado uključuje u natječaje i edukativne aktivnosti, ali i da sami učenici ekonomskih predmeta svoje znanje putem predavanja prenose svojim kolegama strukovnih smjerova koji nemaju ekonomske predmete u svom školovanju. „Uvijek dajemo sve od sebe kada sudjelujemo na natječaju i drago nam je da smo osvojili nagradu. Dobivena pametna ploča bit će vrlo korisna u našoj školi. Živimo u suvremeno doba i u svakodnevnom je radu potrebno koristiti nove tehnologije jer nam one pomažu da budemo još bolji.“ – rezimirao je profesor Tolić.

Učenik četvrtog razreda Srednje škole „Tin Ujević“, Blago Vukšić, koji je svoja informatička znanja iskoristio da bi montirao i izradio nagrađeni video, što je bio dosta zahtjevan proces, kazao je da je izrađujući video naučio dosta o financijskoj pismenosti te da je shvatio da za budućnost i mirovinu treba početi štedjeti što ranije, još dok smo mladi.

Pobjedničkom timu tom je prilikom čestitao član Upravnog vijeća Hanfe, Jurica Jednačak koji je zahvalio svima na sudjelovanju i tome što prepoznaju važnost financijske edukacije kao važne stavke za budućnost. „Zaštita potrošača jedan je od važnih ciljeva Hanfe, a najbolji način njihove zaštite je financijska edukacija. I ovakve akcije jedan su od načina doprinosa Hanfe toj edukaciji.“ – zaključio je tom prigodom J. Jednačak.