ŠTO KAD TELEFONOM NETKO NUDI INVESTICIJSKO SAVJETOVANJE?

Poplavama sumnjivih internetskih stranica koji nude brzu zaradu trgovanjem dionica sada su se pridružili i telefonski pozivi tzv. agenata koji nemaju Hanfinu dozvolu za rad. Priča korisnika o jednom takvom pokušaju.

Preko WhatsApp video poziva osoba je primila poziv tvrtke koja navodno posjeduje internetsku platformu za "trading" dionicama, zlatom, naftnim derivatima. Internetska stranica nema hrvatsku domenu.

Nakon što je tijekom poziva pokazala interes za njihovo poslovanje, obavijestili su je kako će poziv u određenom terminu nastaviti s njihovim voditeljem.

Usto, tvrde da posluju u cijelom svijetu i da su svoje poslovanje nedavno proširili i na Hrvatsku.

Osoba je Hanfi navela da se na društvenim mrežama u posljednja se dva mjeseca mogu naći brojni plaćeni oglasi s navedene strane za prodajne predstavnike za razne strane jezike.

Stoga je Hanfi postavila pitanja kako može biti sigurna da pružatelji takvih usluga rade po zakonu i da njihov rad netko regulira?

Pojašnjenje

Hanfa naravno ne može savjetovati o izboru konkretnog investicijskog/ brokerskog društva za trgovanje. Međutim, na svojim internetskim stranicama objavljuje Registar društava ovlaštenih pružati investicijske usluge i investicijske aktivnosti u kojem se nalaze investicijska društva iz Republike Hrvatske u nadležnosti Hanfe i popis onih pružatelja usluga iz drugih država članica Europske unije za koja je, sukladno zakonom propisanoj proceduri, zaprimila obavijest o namjeri pružanja brokerskih usluga i u RH u kojem se nalaze investicijska/brokerska društva s odobrenjem za rad od nadležnog regulatora država članica EU koja svoje usluge pružaju izravno u Hrvatskoj.

Hanfa uvijek preporučuje da građani prije odluke o izboru investicijskog/brokerskog društvo provjere nalazi li se isto društvo u Registru Hanfe.

Pri čemu Hanfa nije nadležna za nadzor nad inozemnim društvima iz navedenog registra niti im izdaje dozvolu za rad, nego je nadzor nad istim u nadležnosti matičnog regulatora iz države članice EU.

Stoga, posebno u slučaju poslovanja s inozemnim investicijskim/brokerskim društvom, Hanfa upučuje ulagače da se prije eventualnog sklapanja detaljno prouče uvjete ugovora i svu popratnu dokumentaciju i informacije uključujući i informacije o rizicima koje sa sobom nose usluge i financijski instrumenti koje društvo nudi.

Na ugovorni odnos s inozemnim investicijskim društvima primjenjuje se regulatorni okvir matične države društva, koji se može razlikovati od onog u Hrvatskoj.

Nažalost, posljednjih godina prepoznate su određene prakse prilikom nuđenja brokerskih usluga potencijalnim klijentima koje Hanfa smatra neprimjerenima/nezakonitima. Takve prakse uočene su i kod inozemnih društava koje imaju licencu matičnog regulatora iz EU, a poseban oprez potreban je u slučajevima društava koje dolaze iz zemalja izvan EU, a pogotovo ukoliko je riječ o onima s tzv. egzotičnih otočja jer se često zna raditi o prijevari. I zato je uvijek pametno provjeriti tko vas kontaktira, nudeći takve usluge.


*Hanfa je zatražila očitovanje od tvrke Tres Commas d.o.o. koju je osoba Hanfi prijavila da je mogući vlasnik internetske stranice za trgovanje dionicama. U očitovanju koje je ta tvrtka dostavila Hanfi i koju je Hanfa zaprimila 23. lipnja 2020., Tres Commas d.o.o. ističe da ne pruža investicijske usluge niti ih pruža u Hrvatskoj putem telefona na opisani način. Ista je tvrtka registrirana u Republici Hrvatskoj za druge djelatnosti, a ne za pružanje investicijskih usluga.