ŠTO SVE UZETI U OBZIR PRILIKOM ULAGANJA U INVESTICIJSKE FONDOVE

Iako ulaganjem u investicijske fondove prepuštate upraviteljima fondova da ulažu vaš novac na tržištu, vi morate imati aktivnu ulogu, prvenstveno kod odabira fonda. Svaki ima različite ciljeve, politike ulaganja te razine rizika

Investicijski fondovi jedan su od načina sudjelovanja na tržištu kapitala, a namijenjeni su svim fizičkim i pravnim osobama koje žele ulagati, a nemaju dovoljno znanja, vremena ili iskustva za samostalno trgovanje financijskim instrumentima i kupnju na burzi. Iako ulaganjem u investicijske fondove prepuštate upraviteljima fondova da ulažu vaš novac na tržištu, vi morate imati aktivnu ulogu, prvenstveno kod odabira fonda. Svaki fond ima različite ciljeve i politike ulaganja te razine rizika, stoga je važno prije odluke o ulaganju proučiti ključne informacije za ulagatelje (KIID) uzimajući u obzir vlastite preferencije i financijske okolnosti. Prije odluke o ulaganju potrebno je provesti dvije vrste analize.

Prije investiranja potrebno je analizirati osobnu financijsku situaciju, a potom i investicijske fondove

Prva je osobna analiza, dok se druga odnosi na investicijski fond. Prvo je potrebno utvrditi koliku ste razinu rizika spremni preuzeti te koji je vremenski okvir tijekom kojeg želite ulagati. Kada definirate ta dva parametra, možete početi istraživati koji bi od ponuđenih fondova na tržištu najbolje odgovarao vašim preferencijama i ciljevima. Kako biste mogli uspoređivati investicijske fondove, potreban vam je pristup tim informacijama, a njih ćete pronaći na internetskim stranicama društava za upravljanje UCITS fondovima odnosno upravitelja alternativnih investicijskih fondova.


Razlike između UCITS fondova i AIF-ova

Ako ste tek ušli u svijet investiranja za vas su primjereni i dostupni samo takozvani UCITS - otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom, koji su namijenjeni širokom krugu ulagatelja. Alternativni investicijski fondovi (AIF-ovi) namijenjeni su profesionalnim i kvalificiranim ulagateljima te u pravilu ulažu u rizičnije i složenije financijske instrumente.