KOJE SU NAJČEŠĆE VRSTE PRIJEVARA?

Jeste li ikada primili poziv s nepoznatog broja putem kojeg vam je ponuđena prilika za ulaganje s velikim povratom?

Šarmantni „gospodin“ tri je žene prevario na isti način prodavši im naizgled savršenu laž – skupe poklone i luksuzne destinacije, nakon čega je uslijedila prava horor-priča jer njihovo ulaganje u prevaranta nije završilo onako kako su se nadale. Naime, nakon što bi svoje žrtve pronašao na Tinderu, prevarant bi im ponudio luksuzan način života, a u trenutku kada bi žene pale na njegov šarm, sebe bi predstavio kao žrtvu „svojih neprijatelja“ kako bi mu one prebacile novac, koji on nikada ne bi vratio. 

Primjer je to jedne od romantičnih prijevara koje su unatrag nekoliko godina postale sve „popularnije“. Iako vam to može zvučati kao da se ne događa u vašoj okolini, žrtva prijevare može biti svatko od nas.

Jeste li ikada primili poziv s nepoznatog broja putem kojeg vam je ponuđena prilika za ulaganje s velikim povratom? Ili ste pak kliknuli na oglas koji vas je „spojio“ s posrednikom ili brokerom? Riječ je o sofisticiranoj financijskoj prijevari u kojoj se prevaranti predstavljaju kao trgovci i nude niz ulagačkih mogućnosti, uključujući ulaganja u dionice, zemljište, zlato i drugo. Na takvu je vrstu prijevare lako nasjesti i stoga je važno zaštititi se: ne ostavljajte svoje podatke na sumnjivim stranicama, a ako ste primili poziv s nepoznatog broja kojim vam se nudi sigurna investicija s velikom dobiti, prekinite vezu i blokirajte broj te se držite pravila: ako vam ponuda zvuči previše dobro da bi bila istinita, onda vjerojatno i nije istinita. 

Još jedan česti način prijevare jest krađa identiteta i povlačenje sredstva s bankovnih računa krađom osobnih podataka. Pritom se najčešće radi o nekoliko metoda, poput phishinga, odnosno procesa u kojem prevaranti lako dobivaju pristup vašim osjetljivim podacima, a takve poruke najčešće izgledaju kao da dolaze od banaka, popularnih društvenih mreža ili internetskih stranica za prodaju i kupnju.

Također, česte su i e-poruke s linkovima koje vas žele navesti da posjetite internetske stranice na kojima ćete preuzeti štetne ili maliciozne programe (malware), uz čiju pomoć prevaranti mogu doći do vaših podataka i vašeg novca. Slična prijevara je i vishing, koji se odnosi na lažne telefonske pozive u kojima se prevaranti predstavljaju kao zaposlenici banke ili druge poznate organizacije te od vas traže da novac s vlastitoga računa prebacite na neki nepoznati račun. U vaš sandučić mogu stići i lažne poruke banke koje sadrže poveznicu koja vodi na krivotvorenu mrežnu stranicu.

Naišli ste na oglas u kojem poznata osoba tvrdi kako je zaradila trgujući preko određene platforme? Ili pak na oglas u kojem pojedinci tvrde kako im je određeno ulaganje promijenilo život i sada nemaju financijske probleme, već putuju svijetom i obilaze luksuzne destinacije za odmor? Riječ je o lažnim oglasima i platformama, a kako bi prevaranti bili uvjerljivi, trude se da sve izgleda vjerodostojno pa često i nedopušteno koriste upravo slike i lažne izjave slavnih osoba te u razgovoru koriste stručne izraze, adrese tvrtke u prestižnom dijelu grada, sjajnu brošuru ili internetsku stranicu.

Jeste li čuli za naziv money mule, odnosno „financijska mula“? Riječ je o posrednicima za prijenos novca koje prevaranti nagovore na pranje nezakonito stečenog novca. Takav posrednik na svoj račun prima određeni iznos novca te ga zatim prenosi dalje, uglavnom u inozemstvo, naravno, uz određenu proviziju. Ovdje je riječ o novcu koji su prevaranti ukrali od žrtve prijevare, a najčešće biraju novopridošlice u državi, nezaposlene, studente i osobe lošijeg imovinskog stanja, kao i muškarce između 18 i 34 godine željne lake zarade.

Važno je da uvijek budete na oprezu i da ne otkrivate povjerljive podatke te da ne odgovarate na sumnjive poruke i mailove!

Native Večernji list