UPOZORENJE POTROŠAČIMA – NE NASJEDAJTE NA ZLOUPOTREBU OZNAKA ESMA-E I HANFE I LAŽNE POTVRDE

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) skreću pozornost na sve veći broj prijevara povezanih s ulaganjima

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) skreću pozornost na sve veći broj prijevara povezanih s ulaganjima, pri čemu se ne radi ni o kakvim ulaganjima, već o obmani građana. U navedenim slučajevima uglavnom se lažno koriste logotipovi nadzornih tijela Hanfe i ESMA-e, kao i imena njihovih dužnosnika, nazivi timova i odjela. U nekim se slučajevima oglašavaju ili građanima šalju i lažne internetske stranice koje se predstavljaju kao ESMA-ine službene stranice.

Ako primite sumnjive ili očito lažne zahtjeve, nemojte pristupati poveznicama niti odgovarati na te zahtjeve ili davati osobne podatke. U slučaju sumnje u autentičnost bilo koje primljene korespondencije za koju se tvrdi da je od ESMA-e, proslijedite je kao privitak na mail BUL@esma.europa.eu. Ako ste postali žrtva prijevare, molimo da je svakako prijavite lokanoj policiji.

Ovim putem podsjećamo kako Hanfa ne izdaje nikakve potvrde inozemnim investicijskim društvima već ih, po zaprimanju notifikacije od njihovog matičnog nadležnog tijela, upisuje i objavljuje u svom registru pružatelja investicijskih usluga koji mogu hrvatskim građanima nuditi investicijske usluge. Registar inozemnih investicijskih društava i Registar društava za upravljanje koja mogu hrvatskim građanima nuditi investicijske usluge nalaze se na internetskoj stranici Hanfe.

Sljedeće vam informacije mogu pomoći da izbjegnete prijevaru i zaštitite svoj novac.

Kako bi vas namamili da uložite, prevaranti koriste niz trikova i taktika. U nastavku možete pronaći neke primjere taktika kojima se prevaranti služe te savjete kako se zaštititi.

 • Imajte na umu prije nego što podijelite svoje podatke kao odgovor na ponudu za ulaganje: neke prijevare s ulaganjima započinju oglasom koji možete primiti putem e-pošte, a koji uključuje naizgled „normalan“ zahtjev za vaš telefonski broj i adresu e-pošte. Takvim je promocijama često cilj uvjeriti vas da vam je ponuđena posebno isplativa prilika za ulaganje i da morate djelovati brzo ili ćete je propustiti. U tim slučajevima dobro razmislite prije nego što oglašivačima date svoju adresu e-pošte ili telefonski broj: to bi mogla biti prijevara.
 • Budite posebno oprezni ako primite neočekivane ponude: ako vas neočekivano kontaktiraju, na primjer, telefonom ili e-poštom o mogućnosti ulaganja vašeg novca, budite posebno oprezni. Prevaranti često koriste neželjeni kontakt s ljudima kako bi ih namamili na ulaganja.
 • Kako biste se zaštitili u takvim situacijama:
  • izbrišite e-poštu koja sadrži neočekivanu ponudu
  • prekinite razgovor ili jednostavno recite "ne" (npr. „Žao mi je, nisam zainteresiran za ponudu. Hvala.“)
 • Ne bojte se podnijeti žalbu: ako posumnjate na prijevaru ili sumnjivu praksu dok ste u kontaktu s nekom tvrtkom ili osobom, ne dopustite da vas neugodnost spriječi u podnošenju žalbe. Vaša žalba može biti važan prvi korak u rješavanju moguće prijevare. Također može pomoći drugim ulagačima da ne postanu žrtve.

Štoviše, kako biste zaštitili svoj novac, potražite sljedeće znakove upozorenja na investicijsku prijevaru:

 1. Vremenski pritisak: prevaranti vam često nude popust ili bonus ako svoj novac uložite prije određenog datuma ili vremena. Nemojte podleći pritisku da brzo investirate. Umjesto toga, odvojite vrijeme koje vam je potrebno za razumijevanje ulaganja kako biste mogli donijeti utemeljenu odluku.
 2. Vrlo visoki povrati: prevaranti često obećavaju primamljivo visoke povrate, na primjer puno bolje kamatne stope nego što biste mogli dobiti da svoj novac uložite u uobičajeno dostupne proizvode (npr. investicijske fondove). Takve bi vam ponude trebale biti sumnjive. Usporedite obećane prinose, na primjer, s trenutnim prinosima afirmiranih dioničkih indeksa ili investicijskih fondova. Mogućnosti ulaganja koje vam obećavaju puno veći povrat mogu biti vrlo rizične. To bi moglo značiti da ti „obećavajući“ proizvodi” donose velik rizik da ćete izgubiti svoj novac.
 3. Lažna ovlast: prevaranti često koriste brošure i informacije na svojim internetskim stranicama kako bi tvrdili da su ovlašteni i da imaju dovoljne kvalifikacije za prodaju investicijskih proizvoda (koje u stvarnosti nemaju).

Dakle, prije nego što stupite u kontakt s nekom tvrtkom, uvijek provjerite je li ta tvrtka ovlaštena. Da bi dobila ovlaštenje, tvrtka mora ispunjavati određene zahtjeve, uključujući i zahtjeve o tome kako se tvrtke trebaju odnositi prema vama i kakvu vam vrstu informacija trebaju dati.

Imajte na umu da prijevare dolaze u mnogim oblicima i da gore navedene informacije ne pokrivaju sve postupke prevaranata. Budite na oprezu!