UVOĐENJE EURA U SEKTORU FINANCIJSKIH NEBANKARSKIH USLUGA

Pripreme za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj već su uvelike krenule

Pripreme za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj već su uvelike krenule, a brojni supermarketi, kafići i druga trgovačka društva još su tijekom ljeta započeli s dvojnim iskazivanjem cijena, u kunama i u eurima, a od 5. rujna 2022. to je postalo i obavezno. Za dvojno iskazivanje cijena trebalo je provesti brojne informatičke i tehničke pripreme, no građani će time dobiti priliku da se postupno naviknu na iznose u novoj valuti. Dvojno iskazivanje trajat će do kraja sljedeće godine kako bi bilo dovoljno vremena za prilagodbu.

Osim u svakodnevnoj kupnji namirnica i pri plaćanju osnovnih usluga koje često koristimo uvođenje eura vrlo će nas brzo dotaknuti i u sektoru financijskih usluga, prilikom korištenja usluga društava za osiguranje, mirovinskih i investicijskih fondova, ako smo mali ulagatelj ili drugi sudionik tržišta kapitala ili, primjerice, korisnik leasinga. To je sve segment financijskih nebankarskih usluga koji, prema podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) s kraja ožujka, čini 31,2 posto ili 230,3 milijarde kuna ukupnog financijskog sustava Republike Hrvatske. I u njemu će biti provedene sve pripremne radnje kako bi početkom sljedeće godine svi bili spremni za euro koji postaje službena valuta i sredstvo plaćanja u Hrvatskoj. Kako će protjecati konverzija i hoće li sve biti korektno primijenjeno kod društava za osiguranje, mirovinskih i investicijskih fondova, Zagrebačke burze i središnjeg depozitorija vrijednosnih papira, leasing i faktoring društava, nadzirat će Hanfa.

Većina konverzija u tom segmentu za klijente će se odvijati automatski te se od njih neće zahtijevati dostavljanje dodatnih podataka ili potpisivanje novih ili aneksiranje postojećih ugovora. Iznosi će se preračunavati automatski, prema službenom tečaju konverzije, te bi sve trebalo protjecati u najboljem redu. U slučaju bilo kakvih prijepora klijent ih treba pokušati riješiti direktno s društvom, a ako na taj način ne uspije razriješiti problem, o njemu može obavijestiti i Hanfu, na e-mail potrosaci@hanfa.hr.

Službeni tečaj konverzije određen je još u srpnju, kada je Vijeće Europske unije donijelo Odluku o prihvaćanju eura u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023., dopunu uredbe prema kojoj Hrvatska postaje dvadeseta članica europodručja te uredbu kojom se utvrđuje fiksni tečaj konverzije, a koji će iznositi 7,53450 kuna za jedan euro. Kada 1.1.2023. službena valuta postane euro, građani će imati godinu dana da svoje kunske novčanice i kovanice besplatno, bez naplate naknade zamijene za one eurske u svim komercijalnim bankama u Hrvatskoj, Fini i Hrvatskoj pošti. Nakon toga kune će se moći zamijeniti u Hrvatskoj narodnoj banci.

U području nebankarskih financijskih usluga pozitivni učinci očekuju se u vezi s manjom izloženosti tečajnom riziku, a možemo očekivati i proširenje baze inozemnih investitora s obzirom na bolji kreditni rejting Hrvatske. Generalno gledano, uvođenje eura učinit će trgovanje, putovanje i poslovanje hrvatskih građana i poduzetnika jednostavnijim i bržim.