ZA VAŠU ŠTEDNJU I BOLJU BUDUĆNOST: KAKO DANAS TRAŽITI VEĆU PLAĆU?

Povećanje plaće nije samo potvrda poslodavca da cijeni svojeg zaposlenika i želi da on ostane raditi u toj tvrtki, nego i jačanje financijske stabilnosti ljudi

- Ako nećeš ti, ima tko hoće – antologijska je „misao“ hrvatskog tržišta rada u nekim prošlim vremenima. Naime, s obzirom na to da broj nezaposlenih osoba u Hrvatskoj tijekom najveće financijske krize modernoga doba redovito bio iznad 300.000, a naravno, visoka razina nezaposlenosti bila je konstantno prisutna tijekom novije povijesti, nije ni čudo da je rečenica s početka teksta bila vrlo često izgovarana.

No pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji, uklanjanjem administrativnih barijera i otvaranjem tržišta mnogi Hrvati otisnuli su se izvan granica. Ostvarilo se predviđanje rijetkih koji su sredinom 2000-tih govorili da će najveći problem našem gospodarstvu biti radna snaga.

U današnjim okolnostima kad u mnogim zanimanjima nema kvalitetnih zaposlenika, u vremenima kada se fluktuacija radne snage događa svakodnevno, postavlja se pitanje kako sada tražiti povećanje plaće? Je li ucjena rješenje? Pregovaranje? Jasno argumentiranje? Nešto četvrto?

Naime, povećanje plaće nije samo potvrda poslodavca da cijeni svojeg zaposlenika i želi da on ostane raditi u toj tvrtki, nego i jačanje financijske stabilnosti ljudi. Svaki euro više na mjesečnoj plaći može značiti lijepu svotu novca na godišnjoj razini. No traženje i pregovaranje o većoj plaći nije jednostavno, iziskuje dobru i kvalitetnu pripremu te ponekad i vješte pregovaračke sposobnosti.

Iskrenost prema samome sebi

Ako ste na određenom radnom mjestu i svjesni ste da „stojite na mjestu“ zapitajte se sljedeće: „Je li to dobro za mene? Želim li promijeniti sadašnje uvjete rada?” Budite potpuno iskreni prema sebi i, ako je potrebno, potražite mišljenje stručnjaka koji vam objektivno može pomoći da procijenite situaciju.

Ako su razlozi vaše stagnacije potisnuto nezadovoljstvo, najvažnije je razumjeti je li u vašem slučaju potrebna promjena posla ili postoji potreba da se ipak nastavite razvijati na postojećem radnom mjestu. I jedno i drugo ima svoje prilike i izazove, ali neka pred vama uvijek stoji jedan cilj. Imate pravo tražiti i od sebe i od drugih poboljšanje postojećeg stanja i poraditi na tome da dugoročno povećate svoja primanja, ali i svoje zadovoljstvo. Na tržištu su sada prave prilike da to i učinite.

Ako tražite bolje prilike na postojećem poslu

Ako želite tražiti priliku na postojećem poslu, ono što stručnjaci u ljudskim potencijalima (HR) naglašavaju jest da se ne smije nikad ucjenjivati, nikad izgovoriti rečenicu: On/a ima veću plaću od mene.

Brojni stručnjaci za ljudske potencijale susreli su se s izjavom: Želim veću plaću, zaslužujem je. Kolega koji ima isto radno mjesto, ima puno veću plaću od mene.

Kada HR-ovci nakon toga postave pitanje: „A jesi li ostvario(la) rezultate i ciljeve?”, a dobiju odgovor NE, tada je jasno da je traženje veće plaće bilo promašeno.

Danas je možda jednostavnije no ikada tražiti veću plaću. S obzirom na to da je veliki manjak kvalitetne radne snage, poluga za pregovore više je na strani zaposlenika. Međutim, taj stav može biti „sklizak teren“.

Naime, ponekad (pogotovo u onim strukama u kojima su dobri zaposlenici jako traženi) se događaju dva scenarija:

 • zaposlenik daje otkaz (a zapravo traži kontraponudu)
 • zaposlenik tvrdi da ima ponudu konkurencije (a zapravo traži veću plaću).

To je ucjena. Na ovaj se način poslodavca de facto stavlja pred gotov čin. Napominjemo da to mogu raditi oni koji znaju da su u ovom trenutku nezamjenjivi. Međutim, tržište rada i gospodarske okolnosti brzo se mijenjaju, stoga ovakav stav u krajnju ruku nije pošten ni pravedan, ali svakako treba imati na umu „sve se vraća, sve se plaća“.

Prilikom davanja otkaza (jer ste našli bolji posao, bez obzira na to što „bolji“ znači) poslodavac će možda reći: „Nemoj! Evo, reci koji su uvjeti da ostaneš.” No u tim trenucima treba imati na umu koji je bio razlog traženja novoga posla: niska plaća, loši međuljudski odnosi, nezadovoljstvo vrstom posla. Ako je niska plaća bila razlog traženja novoga posla, tada je možda dobro razmisliti o prihvaćanju kontraponude.

No ako je ostalo navedeno razlog traženja novog radnog mjesta, tada je možda bolje ne prihvatiti kontraponudu jer mnogima viša plaća ne može ublažiti „grč u želucu“ prilikom odlaska na posao ujutro.

Stručnjaci za ljudske potencijale svaku situaciju promatraju posebno. Svaki je zaposlenik zapravo jedinstven. Traženje veće plaće, bez obzira na taktiku i strategiju, stresan je trenutak svakom zaposleniku jer će tada na neki način dobiti potvrdu vrijedi li svojem šefu i poslodavcu ili ne.

Usuditi se ili ne?

Većina zaposlenika u Hrvatskoj smatra da je povećanje plaća ključno za poboljšanje njihove financijske situacije i općenito za bolji standard života. Međutim, mnogi od njih osjećaju da su povišice rijetke i teško dostupne. Često se suočavaju s preprekama poput stagnacije plaća i općenito niskih primanja u odnosu na troškove života.

„Iako većina zaposlenika prepoznaje potrebu za povećanjem plaća, mnogi od njih ne usuđuju se često tražiti povišicu. Razlozi za to su različiti, npr. strah od odbijanja, nedostatak samopouzdanja, nedostatak informacija o pregovaračkim strategijama i osjećaj da su njihove plaće već dovoljno niske. Stoga, iako mnogi zaposlenici žele povećanje plaće, često se ne usude iznijeti zahtjev ili to rade rijetko, ako uopće”, pojašnjava HR konzultantica Martina Matejić, osnivačica tvrtke Talentability. Ističe da, osim navedenog, percepcija da su radna mjesta rijetka i konkurencija velika može dodatno obeshrabriti zaposlenike da traže povišicu.

„Mnogi se boje da bi traženje veće plaće moglo dovesti do gubitka posla ili lošeg odnosa s nadređenima pa stoga često ostaju pasivni u ovom pogledu. Na današnjem dinamičnom tržištu rada, financijska pismenost i aktivno upravljanje karijerom postaju ključni za održivu financijsku budućnost i ostvarivanje dugoročnih ciljeva. To uključuje i sposobnost pregovaranja o plaći i traženje povišice kada je to opravdano”, smatra Matejić.

Priprema

Prije razgovora o povišici ključno je imati kvalitetne argumente zašto zaslužujete veću plaću. To možete učiniti na nekoliko načina.

 1. Fokusirajte se na dokazane rezultate. To znači dosljedno ispunjavanje ili čak premašivanje postavljenih ciljeva. To može uključivati postizanje mjerljivih rezultata, preuzimanje dodatnih odgovornosti ili rješavanje specifičnih problema. Pratite svoja dostignuća i sačuvajte podatke o njima kako biste ih predstavili tijekom razgovora – ističe Matejić.
 2. Pokažite da ste investirali u sebe. To znači ulaganje u vaše znanje kroz edukaciju, certifikate ili relevantno iskustvo. Nove vještine i znanja čine vas vrjednijom imovinom za poduzeće i mogu biti snažan argument za povišicu.
 3. Budite svjesni tržišta rada. U razdobljima kada je potražnja za kvalificiranom radnom snagom ili zaposlenicima sa specifičnim znanjima velika, vaša pregovaračka snaga raste.

Konačno, istražite prosječne plaće za slične pozicije u vašem području. To vam može dati generalnu ideju o tržišnoj vrijednosti vašeg rada.

„Međutim, budite oprezni pri usporedbi s kolegama. Različiti faktori, kao što su iskustvo, odgovornosti i specifične vještine, mogu utjecati na plaće. Koristite ovu usporedbu kao informativni alat, a ne kao fiksnu točku pregovora”, naglašava Matejić.


Prije razgovora

 • Vjerujte u sebe i svoju vrijednost. Budite svjesni svojih vještina, dostignuća i doprinosa tvrtki. Uvjereni ste da zaslužujete povišicu.
 • Vizualizirajte uspješan razgovor. Prije sastanka s nadređenim, zamislite kako se ponašate i komunicirate na način koji je samopouzdan, jasan i profesionalan.
 • Vježbajte pregovaranje. Vježbajte argumente i odgovore s prijateljem, članom obitelji ili mentorom. To će vam pomoći da budete spremni i uvjerljivi u razgovoru s nadređenim.

Razgovor

Jedan je od ključnih koraka i razgovor o povećanju plaće s nadređenim. Razgovor s nadređenim o povišici plaće može biti stresan, ali uz dobru pripremu i samopouzdanje možete značajno povećati svoje šanse za uspjeh.

Evo nekoliko ključnih koraka koje treba imati na umu:

Odaberite pravi trenutak. Izbjegavajte razgovor u stresnim situacijama ili neposredno nakon negativnih događaja. Ne postoji idealan trenutak, ali pokušajte organizirati sastanak s nadređenim kada ste i vi i on u opuštenom i pozitivnom raspoloženju. To će olakšati otvoren i produktivan razgovor”, savjetuje Matejić. Ističe kako je idući korak isticanje svojih ambicija.

„Razgovarajte s nadređenim o svojim dugoročnim karijernim ciljevima i kako ih tvrtka može podržati. Mogućnost napredovanja može biti faktor u pregovorima o plaći. Budite jasni i direktni. Odmah na početku razgovora jasno izrazite svoju želju za razgovorom o plaći. Navedite konkretne razloge zašto tražite povišicu, što uključuje značajne doprinose tvrtki, dosljedno ispunjavanje ili premašivanje ciljeva, stečene nove vještine ili iskustvo, ili promjene na tržištu rada”, kaže Matejić.

Naglašava da je potrebno istaknuti svoje vještine i postignuća.

Pripremite se prezentirati svoje doprinose tvrtki i objasnite kako ste nadmašili očekivanja. Koristite konkretne primjere i podatke kada je to moguće. To će nadređenom dati jasan uvid u vašu vrijednost i doprinos timu”, kaže Matejić.

Osim traženja povišice plaće, naglašava Matejić, postoje i alternativne strategije koje možete koristiti tijekom pregovora. Razmotrite pregovaranje o dodatnim beneficijama, kao što su fleksibilno radno vrijeme, dodatni godišnji odmor ili pokrivanje troškova edukacije. Također je korisno istaknuti svoje ambicije i razgovarati s nadređenim o vašim dugoročnim karijernim ciljevima.


Tijekom razgovora

 • Budite aktivni slušač. Pažljivo saslušajte što vaš nadređeni ima reći i pokažite da ste zainteresirani za njegovu perspektivu.
 • Upotrijebite „ja" izjave. Umjesto optužujućih „vi" izjava, fokusirajte se na svoje osjećaje i iskustva. Na primjer, umjesto „Nikada ne dobivam povišicu", recite „Osjećam da moj doprinos nije adekvatno nagrađen."
 • Budite fleksibilni. Možda nećete dobiti točno onoliko koliko ste tražili, ali budite spremni na kompromis. Razmotrite alternative, kao što su dodatne beneficije ili prilika za napredovanje.
 • Zapišite dogovor. Nakon razgovora zapišite dogovor koji ste postigli s nadređenim. To će vam pomoći da izbjegnete nesporazume u budućnosti.

Nakon što je završio ovakav razgovor, opcije su jasne: ili ćete dobiti povećanje plaće ili ne. Svakako, kaže Matejić, izrazite zahvalnost. Čak i ako niste dobili željenu povišicu, izrazite zahvalnost nadređenom na vremenu i pažnji.

„Nastavite dobro raditi. Pokažite da ste i dalje predani svojem radu i da ste spremni dati sve od sebe. Pratite svoj napredak. Redovito evaluirajte svoj učinak i doprinos i budite spremni zatražiti novu povišicu kada to bude opravdano”, smatra Matejić. Napominje da traženje povišice može biti zastrašujuće, ali uz pravu strategiju i samopouzdanje možete postići svoje ciljeve i unaprijediti financijsko stanje.

Zapamtite da je to vaše pravo i da zaslužujete adekvatnu naknadu za svoj rad.


Kratki savjeti – kako tražiti veću plaću

 1. PRIPREMA
  1. Prikaz ostvarenih rezultata
  2. Ulaganje u vlastito znanje
  3. To se događa na tržištu rada
  4. Plaće za slične pozicije u vašem području
 2. RAZGOVOR SA ŠEFOM
  1. Pravi trenutak
  2. Isticanje ambicija
  3. Biti jasan i direktan
  4. Istaknuti vještine i postignuća
  5. Alternativne strategije